Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

6 Mei 2014
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken laadt u
   de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Sprankelende Oranje Zon
Credit & Copyright: Alan Friedman (Averted Imagination)

Uitleg: Op onze Zon is het inmiddels een drukke bedoening. Twee weken geleden werd vastgelegd hoe de Zon talrijke tumultueuze gebieden vertoonde, waaronder het actieve zonnevlekkengebied AR 2036 boven in beeld en AR 2038 nabij het midden. Vier jaar geleden nog klom de Zon langzaam uit een bijzonder kalm zonneminimum dat jarenlang aanhield. De bovenstaande afbeelding werd vastgelegd in de specifieke kleur licht die als Hα wordt aangeduid, werd in fotonegatief omgezet, en kunstmatig ingekleurd. Spicules bedekken een groot deel van de zonneschijf en hebben wat weg van een hoogpolig tapijt. Het geleidelijk helderder (in fotonegatief) worden richting de rand van de Zon wordt veroorzaakt door toenemende absorptie door relatief koel gas op de Zon en wordt aangeduid met de term randverduistering (limb darkening). Net buiten de rand van de Zon steken meerdere filamentaire protuberansen uit, terwijl protuberansen meer naar het midden van de zonneschijf als lichter getinte vegen verschijnen. Maar het visueel mogelijk interessantste van alles zijn de magnetisch verwarde actieve gebieden waarin zich de koelere zonnevlekken bevinden, die hier als witte vlekjes verschijnen. Nu de Zon zich in het zonnemaximum bevindt — het meest actieve stadium in zijn gemiddeld 11-jarige magnetische cyclus —, creëert het verwrongen magnetische veld van de Zon talrijke "zonnevonken", zoals de uitbarstende protuberansen, corona massa-uitstotingen, en zonnevlammen, die wolken van geladen deeltjes de ruimte in schieten die op het magnetische veld van de Aarde kunnen botsen en aurorae kunnen veroorzaken. Bij één zo'n zonnevlam twee jaar geleden werden er zó veel geladen deeltjes het Zonnestelsel in geworpen, dat het satellieten en electriciteitsnetwerken op Aarde had kunnen beschadigen indien deze wolk de Aarde had geraakt.

Nieuws: Gratis APOD lezing in Parijs op 17 juni
Morgen: curiosity inspecteert


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00