APOD [NL]  

Meer over Astronomy Picture of the Day


Lijst van vaak gestelde vragen [EN]

Hoe naar APOD te linken

Plaats een link naar APOD's amerikaanse hoofdpagina bij NASA: https://apod.nasa.gov/ die u door-linkt naar https://apod.nasa.gov/apod/astropix.html. Deze pagina wordt elke dag het eerst bijgewerkt.

Als alternatief kunt u een link plaatsen naar één van de kopieën van de APOD webstek, of naar vertalingen daarvan:

Deze webaddressen leiden u naar de meest recent beschikbare Astronomy Picture of the Day (APOD). In Netscape/Firefox, klik op "Bookmarks" (of "Favorieten"), en dan op "Add Bookmark" of "Voeg toe aan Favorieten". Als de weergegeven datum niet de datum van vandaag is, herlaad dan de pagina door de "Reload" of "Herlaad", "Refresh" of "Ververs" knop van het webbrowser programma aan te klikken. Mogelijkerwijs dient u ook de [Shift] toets op uw toetsenbord ingedrukt te houden. Mocht dat niet werken dan is de vertaling van vandaag nog niet beschikbaar.
Om oudere APOD paginas op te roepen, klikt u op "Archief" in de navigatiebalk die onderaan elke pagina te vinden is. In het nederlands vertaalde paginas zijn er vanaf 1 januari 2005; voor eerdere paginas wordt u naar de oorspronkelijke amerikaanse pagina doorverwezen.
Als u alleen de pagina van gisteren (of die van morgen, indien beschikbaar) wilt bezoeken, dan kunt u in dezelfde navigatiebalk op het "<" (uiterst links) dan wel het ">" symbool (uiterst rechts) klikken.


Wij zijn ons bewust van meerdere "nieuwe media" waarop APOD-gerelateerde inhoud te vinden is. Het merendeel daarvan wordt op vrijwillige basis onderhouden en wordt noch direct noch indirect ondersteund door APOD of NASA. Kort gezegd, APOD beschouwt deze als "mirror sites" die klassieke APOD inhoud leesbaar maken — niet in een andere taal maar door middel van andere technologie. Ter ondersteuning van hun activiteiten tonen sommige van dergelijke media mogelijk advertenties naast afbeeldingen vrij van auteursrecht (copyright). Dit lijkt ons OK, en dus hebben wij ze toestemming verleend APOD tekst te gebruiken aangezien dit toestaat een groter publiek te bereiken met APOD's educatieve missie. Maar noch APOD, noch NASA ontvangen enige opbrengst van dergelijke advertenties.

 • Discussie: Starship Asterisk onderhouden door Robert Nemiroff
 • Levering per e-mail: http://apodemail.appspot.com/ onderhouden door Greg Tracy
 • RSS Feed: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod.rss onderhouden door NASA ASD
 • Podcasts: via iTunes en YouTube. Commentaar door en onderhouden door Robert Wagner (HACC).
 • Voorgelezen door een Kunstmatige Intelligentie: via YouTube en gecreëerd door Videotizer.
 • Facebook: http://www.facebook.com/AstronomyPictureOfTheDay onderhouden door Paul Connelly
 • Instagram: http://instagram.com/astronomypicturesdaily onderhouden door Sydney Petz
 • Twitter Feed: http://twitter.com/apod onderhouden door Stuart Lowe
 • Reddit: https://www.reddit.com/r/apod onderhouden door Richard Stratton Townle
 • Tumblr: http://apod.tumblr.com/ onderhouden door Trey Piepmeier
 • Chrome browser extensies: huidige lijst (gratis, gecreëerd en onderhouden door gebruikers)
 • iPhone en iPad Applicaties: http://www.concentricsky.com/products/iphone/apod/ onderhouden door Wayne Skipper
 • Android Applicaties: APOD listings op Google Play
 • Windows Device Applicaties: http://www.windowsphone.com/en-US/apps/95dad86f-c26a-4f8c-b052-057f43cb446c onderhouden door Matteo Marciano van Bytestorms en
  http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/astronomy-pix-of-the-day/42cd1fe3-f57a-4aca-af56-d31302e74740 onderhouden door Christophe Nasarre.


  Astronomy Picture of the Day (APOD) is een initiatief van, en sinds 1995 geschreven, gecoordineerd en bewerkt door Robert Nemiroff en Jerry Bonnell. Het APOD Archief bevat de grootste collectie van sterrenkundige plaatjes, elk van uitleg voorzien, die er op het internet te vinden is.

  APOD in het algemeen en de APOD website zoals die via NASA in het specifiek wordt onderhouden plaatst alleen hyperlinks gebaseerd op informatieinhoud en zullen geen enkel commercieel product aanbevelen, noch claims of verkoop garanderen die er via enig doorgelinkte pagina wordt aangeboden.

  In hun dagelijkse leven zijn Bob en Jerry twee beroepssterrenkundigen die het grootste deel van hun tijd besteden aan het bestuderen van het heelal. Bob is een professor aan de Technische Universiteit van Michigan in Houghton, Michigan (USA), terwijl Jerry als wetenschapper is verbonden aan NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland (USA). Beide zijn getrouwde, vriendelijke en ietwat luie kerels die een nietsvermoedende gast anderszins heel normaal toeschijnen. Tesamen hebben ze nieuwe en ongebruikelijke manieren gevonden om mensen te ergeren, zoals het organiseren van sterrenkundige debatten. De meeste mensen zijn verrast te horen dat ze de perfecte generator van willekeurige getallen hebben ontwikkeld.


  Betreffende toestemming de afbeeldingen te gebruiken

  Alle afbeeldingen op de APOD paginas hebben een vermelding van de eigenaar of het (wetenschappelijk) instituut waar ze vandaan kwamen. Op sommige van deze afbeeldingen rust auteursrecht (copyright) en men dient de eigenaar(s) dus vooraf te schrijven voor toestemming, indien u de afbeelding in het openbaar of voor commerciële doeleinden wenst te gebruiken. Voor de auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen is de eigenaar van het copyright expliciet vermeld in het onderschrift, tesamen met een hyperlink naar contactinformatie.
  NASA afbeeldingen zijn publiek eigendom (public domain); de
  officiële richtlijnen betreffende hun gebruik zijn hier te vinden (in het Engels). Voor afbeeldingen van andere eigenaren/instituten, gelieve deze rechtstreeks te benaderen voor vragen betreffende auteursrecht en toestemming tot gebruik. Noch NASA, noch APOD kan toestemming verlenen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen.


  Als u geniet van uw dagelijkse dosis sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde, of als u zelf een geschikte afbeelding heeft voor APOD, dan horen we graag van u. Afbeeldingen dienen ingediend te worden per e-mail aan Robert Nemiroff en Jerry Bonnell op de manier beschreven op de APOD Indieningen pagina. Ook kunnen ze worden geplaatst op deze webpagina.

  Betreffende het indienen van afbeeldingen: Door uw afbeelding in te zenden naar APOD staat u toe dat uw afbeelding kan worden gebruikt in alle vormen van APOD, tenzij u expliciet het tegendeel aangeeft. Dit omvat mirror sites in het engels of in andere talen zoals hierboven aangegeven, nieuwe media mirror sites zoals hierboven aangegeven, jaarlijkse kalenders, en producten die direct van APOD zijn afgeleid op de volgende sociale media fan pagina's:
  Facebook: Sky
  Instagram: Universe View Screen

  Sommige van deze APOD afgeleide producten, zoals Facebook, kunnen uw afbeelding naast commerciële advertenties plaatsen. Wij raden u daarom aan dat u een klein copyright teken plus tekst (naam of organisatie) in een hoek van uw ingediende afbeelding plaatst.

  Hartelijk dank voor het delen van de APOD ervaring! We hopen dat het zowel vermakelijke als onderrichtende momenten zijn geweest.


  De Astronomy Picture van Vandaag
  De deelname van Robert Nemiroff aan APOD is ten dele ondersteund door een beurs van de National Science Foundation.

  Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
  Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
  Specific rights apply.