Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

5 Mei 2014
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken laadt u
   de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Cluster van Melkwegstelsels Versterkt Verre Supernova
Credit: NASA, ESA, C. McCully (Rutgers Univ.) et al.

Uitleg: Hoe calibreer je een enorme zwaartekrachtslens? In dit geval is de lens de melkwegstelselcluster Abell 383, een massieve samenscholing van melkwegstelsels, heet gas en donkere materie op zo'n 2,5 miljard lichtjaar afstand (roodverschuiving z = 0.187). Wat gecalibreerd diende te worden was de massa van de cluster, en dan met name de hoeveelheid en ruimtelijke verdeling van donkere materie. Een nieuwe calibratietechniek werd recent uitgetest waarbij gewacht werd op het afgaan van een supernovae van een speciek type ver achter de cluster van melkwegstelsels, en dan uit te vogelen hoeveel de cluster het licht van die supernovae moet hebben versterkt door middel van zijn zwaartekrachtslenswerking. Deze techniek vormt een aanvulling op andere technieken, zoals het berekenen van de hoeveelheid donkere materie die nodig is om de clusterstelsels bijeen te houden ondanks hun interne bewegingen in de cluster, die nodig is om het hete clustergas aan de cluster gebonden te houden, en die nodig is om de vervormingen te verklaren van de beeldjes van achtergrondstelsels als gevolg van de gravitatielenswerking van de cluster. Hierboven is een afbeelding van melkwegstelselcluster Abell 383 weergegeven, gemaakt met de Hubble Ruimtetelescoop, waarin zijn capaciteiten als zwaartekrachtslens rechts in beeld goed tot uiting komen door de sterk vervormde beeldjes van melkwegstelsels ver achter het centrum van de cluster. Links in beeld bevindt zich een ver achtergrondstelsel waarvan afzonderlijke opnamen het afgaan van een recente supernova onthullen. Tot dusver werden er calibratiekwaliteit supernovae van Type Ia achter twee andere clusters van melkwegstelsels gevonden door het Cluster Lensing And Supernova survey with Hubble (CLASH) project.

Morgen: zonnevonken


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00