Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

4 Mei 2014
Zie Uitleg. Door uw cursor over de afbeelding te
     schuiven verschijnt een geannoteerde versie.  Door op de afbeelding te
     klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Een Spectaculair Hemellandschap in Scorpius
Credit & Copyright: Stéphane Guisard, TWAN

Uitleg: Als Scorpius er met het blote oog zó prachtig uitzag, dan zouden mensen dit sterrenbeeld veel beter herkennen. Maar normaal gesproken zien we deze Schorpioen slechts als een paar heldere sterren in een welbekend, maar zelden aangewezen sterrenbeeld van de dierenriem (zodiak). Om een spectaculaire afbeelding zoals deze te krijgen heb je echter een goede camera, kleurenfilters, en een digitaal beeldverwerkingsprogramma nodig. Om verscheidene details beter te accentueren, werd er voor de bovenstaande afbeelding niet alleen lang belicht door meerdere kleurenfilters, maar ook één opname gemaakt in een heel specifieke kleur rood licht, die wordt uitgezonden door waterstof. De resulterende afbeelding toont adembenemende structuren. Links loopt het vlak van ons Melkwegstelsel bijna vertikaal door het beeld. Daar zijn dan ook enorme wolken van heldere sterren en lange filamenten van donker stof te zien. Schuin vanuit De Melkweg uitstekend, in het midden van de afbeelding, bevinden zich donkere stofbanden die bekend staan als de Donkere Rivier. Deze rivier van stof loopt naar enkele heldere sterren, rechts, die deel uit maken van de kop en klauwen van Scorpius, waaronder ook de heldere ster Antares. Rechts boven Antares verschijnt een nog helderdere planeet Jupiter. Talrijke rode emissienevels en blauwe reflectienevels zijn her en der door dit hemellandschap verspreid. Scorpius is zo rond het midden van het jaar na zonsondergang prominent zichtbaar aan een wat zuidelijker nachthemel.

Morgen: supernova onder kosmisch vergrootglas


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00