Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

2 Juni 2010
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Een Slingerend Meteoorspoor boven Tenerife
Credit & Copyright: Jürgen Rendtel (AIP Potsdam), IMO

Uitleg: Volgde deze meteoor inderdaad een slingerend pad? Niemand weet het zeker. Lezers kunnen hier goede verklaringen bijdragen. Meteoren, meestal gruisdeeltjes ter grootte van een zandkorrel die van kometen afkomstig zijn, disintegreren doorgaans wanneer ze de dampkring binnendringen. Het snelbewegende debris van de meteoor ioniseert molekulen in de aardatmosfeer welke vervolgens opgloeien wanneer ze hun elektronen weer terugvangen. Meteoorsporen die merkbaar heen en weer slingeren werden al eerder opgemerkt en zelfs gefotografeerd, maar het is nog altijd enigszins controversieel dit gedrag toe te schrijven aan de beweging van de meteoor zelf, in plaats van aan het verwaaien van het meteoorspoor of de beweging van de waarnemer. De hierboven zichtbare meteoor werd twee weken geleden vastgelegd terwijl hij zijn vreemde spoor trok boven de Teide Sterrenwacht op Tenerife (Canarische Eilanden). Hij lijkt heen en weer te slingeren over meerdere boogminuten, wat volgens de ervaren astrofotograaf niet het gevolg kan zijn van het verwaaien van het resulterende spoor of van beweging van het statief van de camera. Als de meteoor werkelijk een slingerend pad volgde, dan zou de onderliggende oorzaak kunnen zijn dat hij alles behalve rond was, zijn samenstelling alles behalve uniform, of dat hij electrisch geladen was. Niet-uniforme meteoren kunnen bijvoorbeeld meer verdampen aan één kant dan aan de andere, waardoor een ronddraaiende meteoor licht heen en weer zou kunnen slingeren in zijn pad. Een beter begrip van meteoren is ondermeer van belang omdat meteoren wellicht de Aarde van de organische, pre-biotische molekulen hebben voorzien die de ontwikkeling van leven mogelijk hebben gemaakt.

Morgen: sofia's jupiter


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00