Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

2 Februari 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogstbeschikbare resolutie.

Een Slingerend Meteoorspoor
Credit & Copyright: Jimmy Westlake (Colorado Mountain College)

Uitleg: Liet deze meteoor een als een kurkentrekker slingerend spoor achter? Het lijkt erop. Meteoorsporen die merkbaar heen en weer slingeren zijn zeldzaam -- en fotos daarvan helemaal -- maar ze zijn wel eerder opgemerkt. De onderliggende oorzaak voor ongebruikelijke meteoorsporen is dat de vorm van veel meteoren alles behalve rond is en hun samenstelling alles behalve uniform. Meteoren, meestal gruisdeeltjes ter grootte van een zandkorrel die van kometen afkomstig zijn, disintegreren wanneer ze de aardatmosfeer binnendringen. Meteoren die niet uniform van samenstelling zijn kunnen meer verdampen aan één kant dan aan de andere. Daardoor kan een ronddraaiende meteoor licht heen en weer slingeren in zijn pad, en ook snelbewegend puin wegsproeien in een bijna spiraalvormig spoor. Het snelbewegende debris van de meteoor ioniseert molekulen in de aardatmosfeer welke vervolgens opgloeien wanneer ze hun elektronen weer terugvangen. Vast en zeker is geen meteoor perfect uniform en rond en dus is een licht slingeren, te gering om gewaar te worden, waarschijnlijk heel gewoon. Het is goed mogelijk dat meteoren de Aarde van de organische materialen en pre-biotische molekulen hebben voorzien die de ontwikkeling van leven mogelijk hebben gemaakt.

Morgen: maan met smart


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00