Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

13 April 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

Een Venster op de Ooit Geheime Hemel
Credit & Copyright: Peter Wienerroither (U. Wien)

Uitleg: Als er een venster nabij was waardoor u het verre heelal kon bekijken — zou u daar dan door kijken? Heel wel mogelijk is er zo'n venster, in de vorm van een kleine telescoop. Als lokale hemelwachter kan een familielid dienen of een onbekende, die er vaak trots op zijn u gratis de hemel te kunnen laten zien. Door een raampje dat oculair heet kunt u op een donkere onbewolkte nacht sterclusters, de ringen van Saturnus, gloeiende gasnevels, kraters op de Maan, en melkwegstelsels diep in het heelal zien. De technologie om zo'n venster te maken — en de geheimen van de hemel die het ontsluiert — was slechts 400 jaar geleden onbekend. Komende zaterdag, de landelijke sterrenkunde dag (in de VS), heeft u een moderne gelegenheid de hemel waar te nemen bij lokale amateursterrenwachten, universiteiten, wetenschapscentra, en planetaria. Hierboven afgebeeld ziet u een kleine telescoop die werd gereedgezet op de schilderachtige Hohe Wand, ongeveer 50 km ten zuiden van Wenen, Oostenrijk. De rotatie van de Aarde om zijn as is in de bovenstaande foto zichtbaar als de lange stersporen.

Morgen: lokaal hemelzicht


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00