Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

30 April 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Stofpilaren van de Carinanevel
Credit: NASA, ESA, N. Smith (U. California, Berkeley) et al., en het Hubble Heritage Team (STScI / AURA)

Uitleg: In de kop van dit interstellaire monster bevindt zich een ster die hem langzaam zal vernietigen. Het monster, in werkelijkheid een levenloze pilaar van gas en stof, is meer dan een lichtjaar lang. De ster, die zelf niet zichtbaar is door het ondoorzichtige stof, breekt zich ondermeer vrij door energetische deeltjesbundels uit te zenden. Vergelijkbare epische strijden worden door de hele sterrenvormende Carinanevel gevochten. De sterren zullen uiteindelijk winnen, daarbij hun zuilen der schepping gedurende de komende 100.000 jaar vernietigend, en resulterend in een nieuwe open stercluster. De roze lichtpuntjes zijn nieuwgevormde sterren die zich reeds hebben vrijgevochten uit hun geboortewolk. De bovenstaande afbeelding is slechts een heel klein deel van een zeer gedetailleerde, panoramische mosaïekopname van de Carinanevel, die werd gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop en die vorige week werd vrijgegeven. De technische aanduiding voor een protoster met stellaire straalstromen is Herbig-Haro object. Hoe een ster Herbig-Haro jets genereert wordt druk onderzocht, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van een accretieschijf die rondom een centrale protoster wervelt. Een tweede indrukwekkende Herbig-Haro jet is onderin zichtbaar wanneer u de volledige afbeelding laadt.

Morgen: venusiaanse vortex


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00