Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

3 Februari 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Kosmische Tornado HH 49/50
Credit: J. Bally (Univ. of Colorado) et al., JPL-Caltech, NASA

Uitleg: Deze kosmische tornado, lichtjaren lang, is in werkelijkheid een krachtige straalstroom (jet), gecatalogiseerd als HH (Herbig-Haro) 49/50, welke hier van boven naar beneden door het beeldveld van de Spitzer Ruimtetelescoop blaast. Hoewel bekend is, dat dergelijke energetische straalstromen geassocieerd zijn met de vorming van jonge sterren, is de exacte oorzaak van de spiralende structuren die hier zo mooi zichtbaar zijn nog onduidelijk. De sterrenembryo die verantwoordelijk is voor de met een snelheid van 100 km per seconde voortrazende jet valt boven nèt buiten beeld, terwijl de heldere ster nabij het ``uiteinde'' van de jet zich waarschijnlijk gewoon bij toeval op dezelfde gezichtslijn bevindt. In deze kunstmatiggekleurde infrarode afbeelding straalt de tornado infrarood licht uit, doordat de straalstroom de omringende stofwolken verhit. De kleurcodering toont een trend van rode tinten bovenaan naar blauwe tinten bij het uiteinde van de wervelwind, wat een systematische toename van straling op kortere golflengten aangeeft. Men denkt dat deze trend duidt op een toename in de mate van excitatie van de molekulen naarmate deze zich dichter bij de kop van de jet bevinden, daar waar het voortrazende gas van de jet zich in het interstellaire gas boort. HH 49/50 staat ongeveer 450 lichtjaar van ons vandaan in de Chamaeleon I moleculaire wolk.

Morgen: schaduwspel


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00