Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

1 Mei 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Wervelende Wolken Boven de Zuidpool van Venus
Credit: ESA / MPS (Katlenburg-Lindau, Duitsland)

Uitleg: Wat is er aan de hand boven de Zuidpool van Venus? Om dat uit te vinden zonden europese wetenschappers de Venus Express ruimtesonde, die op dit moment in een baan rondom Venus draait, precies over de rotatie-as van de oververhitte tweelingzus van de Aarde. Venus Express bevestigde, dat zich daar een enorm, spectaculair wervelstormsysteem gestationeerd heeft, dat overeenkomsten vertoont met de wervelstorm boven de zuidpool van Saturnus, waarvan Cassini niet al te lang geleden beelden terugzond. De linkerhelft van de bovenstaande composietafbeelding in infrarood licht toont de dagzijde van Venus, waar we hoofdzakelijk weerkaatst zonlicht zien, en de rechterhelft geeft de nachtzijde weer, die hoofdzakelijk warmtestraling laat zien. De polaire draaikolk boven Venus' zuidpool is zichtbaar als de kleine cirkelvormige structuur nabij het midden van de afbeelding in warmtestraling, in de rechterhelft. Nadere inspectie van andere afbeeldingen van de Zuidpool toonden onverwacht een tweede draaikolk, wat betekent dat de vreemde wervelende wolken lijken op een orkaan op Aarde met twee ogen. Waarom zich een dubbele wervelstorm heeft gevormd is op dit moment onderwerp van nader onderzoek. De bovenstaande afbeelding werd vorig jaar gemaakt, en meer recente opnamen van de Venus Express sonde, die tot wel 100 maal meer detail tonen, worden op dit moment nog verwerkt.

Morgen: buitenaardse zonsopkomst


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00