Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

7 April 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Drie Jaren Saturnus
Credit & Copyright
Peter Wienerroither

Uitleg: Deze composietillustratie, op basis van een opname die pas afgelopen maand werd gemaakt, toont de beweging van heldere Saturnus op zijn dwaaltocht door de nachthemel van planeet Aarde. Beginnend rechtsboven, is de positie van Saturnus met tussenposen van ongeveer twee weken vanaf augustus 2005 tot en met de voorspelde positie in september 2008 weergegeven. Gedurende deze tijdspanne van drie jaar lijkt Saturnus zo nu en dan zijn beweging naar het oosten (naar linksonder) om te keren, zodat de planeet drie sterk afgeplatte lussen beschrijft. Deze periodiek achterwaartse of retrograde beweging ten opzicht van de achtergrondsterren is in werkelijkheid het gevolg van de baanbeweging van de Aarde zelf. Retrograde beweging treedt op telkens wanneer de Aarde inloopt op planeten die in verder naar buiten gelegen banen draaien en deze passeert, aangezien de Aarde er in zijn nauwere baan rondom de Zon minder lang over doet om één rondje te voltooien. De Bijenzwerm stercluster, in het sterrenbeeld Kreeft, bevindt zich rechtsboven dicht bij het pad van Saturnus. Sterren langs het "gespiegelde vraagteken", gevormd door de kop van het sterrenbeeld Leeuw, bevinden zich in de linkerhelft van de afbeelding. De positie van Saturnus deze maand is nabij het rechter uiterste van de middelste lus. Klik op de afbeelding om het geanimeerde GIF bestand af te spelen.

Morgen: voorhoofd van de hemel


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00