Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

11 Oktober 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Markarian's Ketting van Melkwegstelsels
Credit & Copyright: Het Palomar-Quest Survey Team, CalTech

Uitleg: Over het hart van de Virgo Cluster van Melkwegstelsels loopt een opvallende serie melkwegstelsels die bekend staat als Markarian's ketting. De ketting, hierboven afgebeeld, wordt rechtsonder geaccentueerd door twee grote, maar weinig detail vertonende, lensvormige sterrenstelsels, M 84 en M 86, en loopt naar linksboven door meerdere grote spiraalstelsels, waaronder M 88. De Virgo Cluster, waarvan de stelsels in de ketting deel uitmaken, is de dichtstbijzijnde cluster van melkwegstelsels, bevat meer dan 2000 sterrenstelsels, en is zó zwaar dat ze een merkbare zwaartekracht uitoefent op de stelsels in de Lokale Groep van Melkwegstelsels, die ons Melkwegstelsel omringen. Het centrum van de Virgo Cluster bevindt zich ongeveer 70 miljoen lichtjaar van ons vandaan in de richting van het sterrenbeeld Virgo (Maagd). Tenminste zeven stelsels in de ketting lijken zich tesamen door de cluster te bewegen, maar andere zien we slechts bij toeval in de zelfde richting, daar vóór of áchter. De bovenstaande afbeelding is slechts een klein deel van een mosaïek dat de Big Picture wordt genoemd, en dat werd vastgelegd met behulp van de Samuel Oschin Telescoop op het Palomar Observatorium in Californië (VS). Een reproductie van 46×6 m van de gehele Big Picture zal worden tentoongesteld op het pasgerenoveerde Griffith Observatorium nabij Los Angeles.

Morgen: hete saturnus


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00