Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

4 September 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

De Grote Magelhaanse Wolk in het Infrarood
Credit: NASA / JPL-Caltech / M. Meixner (STScI) & het SAGE Legacy Team

Uitleg: Waar verzamelt zich stof in melkwegstelsels? Om dat te helpen bepalen maakte een team van onderzoekers de meest gedetailleerde afbeelding ooit van de gas- en stofwolken in naburig melkwegstelseltje De Grote Magelhaanse Wolk (GMW). De hierboven afgebeelde composietopname werd gemaakt met behulp van de Spitzer Ruimtetelescoop in infrarood licht, wat vooral de natuurlijke gloed van het warme, door sterren naar het interstellaire medium teruggeleverde materiaal toont. Het bovenstaande mosaïek combineert 300.000 individuele opnamen, elk op een iets ander punt gericht, om een composiet te creëren dat 1000 maal scherper is dan enig eerdere infraroodopname van de GMW. Zichtbaar zijn uitgestrekte wolken van gas en stof, die op grafische en gedetailleerde wijze tonen dat stof de voorkeur geeft aan gebieden nabij jonge sterren (rood-getinte heldere wolken), ongelijkmatig verdeeld tussen de sterren (groen-getinte wolken), en in schillen rondom oude sterren (kleine rode puntjes). Eveneens zichtbaar zijn enorme holten die werden geblazen door de energetische winden van massieve voormalige sterren. De zwakke blauwe (kunstmatige kleur) gloed onder het midden is het gezamelijke licht van de oude sterren in de centrale balk van de GMW. De GMW is een satellietstelsel van onze eigen Melkweg, meet ongeveer 70.000 lichtjaar in doorsnede, en staat ongeveer 160.000 lichtjaar ver in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Dorado (Zwaard- of Goudvis).

Morgen: klippenwereld


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00