Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

23 Mei 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Komeet Schwassmann-Wachmann 3 Passeert de Aarde
Credit & Copyright: Thad V'Soske (Cosmotions.com)

Uitleg: Slechts zelden passeert een komeet zo dicht langs de Aarde. Vorige week maakten toegewijde astrofotografen dankbaar gebruik van de dichte nadering van uiteenvallende komeet 73P/Schwassmann-Wachman 3 om time-lapse filmpjes te schieten van de snel langs de hemel trekkende komeet. Grote brokstukken van de komeet passeerden op ongeveer 25 maal de afstand van de Aarde tot de Maan. De 83 opeenvolgende beeldjes in het bovenstaande time-lapse filmpje van Brokstuk B van Komeet Schwassmann-Wachmann 3, elk met een belichtingstijd van 49 seconden, werden vastgelegd gedurende de nacht van 16 mei vanuit de amerikaanse staat Colorado. Sommige waarnemers melden dat ze in staat waren om zelfs met alleen maar een verrekijker de beweging van de komeet ten op zichte van de sterren in de achtergrond gewaar te worden — dus zonder hun toevlucht te hoeven nemen tot het maken van een gelikt digitaal time-lapse filmpje. Brokstuk B van Komeet Schwassmann-Wachmann 3 werd twee weken geleden nèt helder genoeg om met het blote oog te zien, maar lijkt nu zwakker te worden na de Aarde gepasseerd te zijn en de Zon dichter nadert. Vele hemelenthousiasten kijken vannacht uit naar een bijzonder actieve meteorenregen, aangezien de Aarde gisteren-laat het punt van dichtste nadering tot de baan van Komeet Schwassmann-Wachmann 3 bereikte.

Morgen: vijf quasars?


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00