Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

6 December 2013
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken laadt u
   de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Aarde en Hemel in Gammastraling
Credit: International Fermi Large Area Telescope Collaboration, NASA, DOE

Uitleg: Voor een in een baan rondom de Aarde draaiende ruimtetelescoop voor het waarnemen van gammastraling, de meest energetische vorm van licht, is de Aarde zelf de helderste gammabron aan de hemel. Gammastraling van de Aarde wordt geproduceerd wanneer hoogenergetische deeltjes, kosmische straling vanuit de ruimte, op atomen in de dampkring botsen. Hoewel schadelijke straling het aardoppervlak niet bereikt dankzij die interactie, domineert de resulterende gammastraling in dit opmerkelijke uitzicht op de Aarde en hemel gezien door de Large Area Telescope aan boord van het Fermi Gammastraling Ruimteobservatorium. De afbeelding werd samengesteld uit alleen die waarnemingen waarin het centrum van ons Melkwegstelsel zich nabij het zenit bevond, direct boven de Fermi satelliet. Het zenit bevindt zich hierboven middenin het beeldveld. De Aarde en punten nabij het nadir, direct onder de satelliet, werden geprojecteerd rondom de rand van het beeldveld, resulterend in een afbeelding van de Aarde en de hele hemel gezien vanuit Fermi's gezichtspunt in zijn omloopbaan. Het kleurenpalet geeft lage gammastralingsintensiteit weer in blauwe tinten en hoge intensiteiten als gelige tinten op een logarithmische schaal. De randen van het beeldveld worden overheerst door de gloed van gammastraling van onze schone planeet, de heldere (gele) ring die de rand van de Aarde aftekent. Gammastralingsbronnen aan de hemel langs de relatief zwakke Melkweg strekken zich diagonaal door het midden van het beeldveld uit. Deze week vierde het op 11 juni 2008 gelanceerde Fermi Ruimteobservatorium, ontworpen om het hoog-energetische Heelal te verkennen, zijn 2000e dag in een lage baan rondom de Aarde.

Morgen: lichtweekend


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00