Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

18 Maart 2010
Zie Uitleg.  Door uw cursor over de afbeelding te
   bewegen verschijnt een alternatieve versie. Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Fermi Brengt de Hemel in Kaart in Gammastraling
Credit: NASA, DOE, Internationaal Fermi LAT Samenwerkingsverband

Uitleg: Wat schijnt er zoal aan de hemel in gammastraling? Het tot nu toe meest complete antwoord op die vraag wordt geleverd door de eerste catalogus van de hele hemel samengesteld met behulp van de Fermi Gammastraling Ruimtetelescoop. Onder Fermi's bronnen van kosmische gammastraling bevinden zich de meest energetische natuurlijke deeltjesversnellers, die uiteindelijk fotonen produceren met energieën van 100 MeV tot wel 100 GeV — fotonen met meer dan 50 miljoen tot 50 miljard maal de energie van zichtbaar licht. De 1451 bronnen in de catalogus, die werd gedistilleerd uit de metingen met Fermi's Large Area Telescope (LAT) over de hele hemel gedurende een tijdspanne van 11 maanden, omvatten bijvoorbeeld energetische geboortegolfstelsels en actieve melkwegstelselkernen (AGN) ver buiten onze Melkweg. Maar binnen ons eigen Melkwegstelsel werden vele pulsars (PSR) en pulsarwindnevels (PWN), supernovaresten (SNR), röntgendubbelsterren (HXB) en micro-quasars (MQO) gedetecteerd. Fermi's kaart van de hele hemel is hierboven weergegeven met de Melkweg in het midden, waarin de diffuse gammastraling van het melkwegvlak als een horizontale band door de afbeelding loopt. Om de gecatalogiseerde bronnen van gammastraling te vinden hoeft u alleen maar uw cursor over de afbeelding te schuiven. Vooralsnog blijven 630 van de gammabronnen in de catalogus ongeïdentificeerd (d.w.z. niet geassocieerd met bronnen die men op lagere energieën heeft gedetecteerd).

Morgen: gevleugelde verschijningen


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00