Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

30 Maart 2013
Zie Uitleg.  Door uw cursor over de afbeelding te
    schuiven verschijnt een geannoteerde versie.  Door op de afbeelding te
    klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

De Brede Staart van Komeet PanSTARRS
Credit & Copyright: Lorenzo Comolli Modellen: Marco Fulle (INAF)

Uitleg: Voor waarnemers op het noordelijk halfrond hangt de zwakker wordende komeet PanSTARRS (C/2011 L4) nog steeds boven de westelijke horizon na zonsondergang, maar voordat de Maan opkomt de komende avonden. Vanuit ons gezichtspunt op Aarde houden we een goed uitzicht op de brede stofstaart van de komeet. In deze lange belichting waarin de komeet werd gevolgd, gemaakt op 21 maart, werden subtiele striae (dwarsstrepen) zichtbaar gemaakt in de staart van PanSTARRS. Door uw cursor over de afbeelding te schuiven (of door hier te klikken) verschijnt een versie waarover een modelnetwerk van synchronen en syndynen werd geprojecteerd. Synchronen (lange stippellijnen) tonen de lokaties van stofdeeltjes die op het zelfde tijdstip door de komeetkern werden achtergelaten met een snelheid van nul. De opeenvolgende synchronen zijn hier weergegeven met een tussenpose van één dag en beginnen onderaan, 10 dagen voor de perihelionpassage van de komeet op 10 maart. De ononderbroken krommen, de syndynes, tonen de lokaties van stofdeeltjes met dezelfde grootte, eveneens voor een ontsnappingssnelheid van nul. Stofdeeltjes met een afmeting van 1 micrometer zouden zich nabij de bovenste syndyne moeten bevinden. De deeltjesgrootte neemt tegen de wijzers van de klok in toe tot 500 micrometer langs de syndyne die vrijwel parallel loopt aan de baan van de komeet (de korte stippellijn door de lokatie van de nucleus). De krachten in het model, die op de stofdeeltjes werken, waren alleen zwaartekracht en de lichtdruk uitgeoefend door het zonlicht. De periodieke striae in de stofstaart van komeet PanSTARRS lijken de model-synchronen nauwkeurig te volgen. Op 21 maart bevond komeet PanSTARRS zich overigens zo'n 180 miljoen km van de Aarde vandaan. Op die afstand is deze afbeelding bijna 4 miljoen km breed.

Morgen: overvlucht


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00