Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

3 Oktober 2011

Donkere Materie Filmpje van de Bolshoi Simulatie
Video Credit: A. Klypin (NMSU), J. Primack (UCSC) et al., Chris Henze (NASA Ames), NASA's Pleiades Supercomputer
Muziek (© 2002): "Her Knees Deep in Your Mind" door Ray Lynch

Uitleg: Hoe zou het zijn om door het Heelal te vliegen wanneer je bovendien donkere materie kon zien? Terwijl de technologie om een dergelijke vlucht te maken in de kinderschoenen staat, heeft de technologie om een dergelijke vlucht te visualiseren een grote sprong voorwaarts gemaakt met de voltooiing van de Bolshoi Kosmologische Simulatie. Na 6 miljoen CPU-uren spuwde de op zes na snelste supercomputer ter wereld vele wetenschappelijk interessante nieuwtjes uit, waaronder de bovenstaande vluchtsimulatie. Startend met een relatief egale verdeling van de donkere materie in het vroege Heelal, waarvan we weten dankzij de kosmische microgolf achtergrondstraling en andere verzamelingen metingen van de hemel, volgde de Bolshoi simulatie de evolutie van het Heelal to het huidige tijdperk, dat hierboven is te zien, in het standaard kosmologische model. De heldere plekken in het bovenstaande filmpje zijn alle verdichtingen van normaal gesproken onzichtbare donkere materie, vele waarvan normale melkwegstelsels bevatten. Lange filamenten en clusters van melkwegstelsels, die alle worden gedomineerd door de zwaartekracht van de donkere materie, worden langzaam duidelijk. Statistische vergelijking van de Bolshoi simulatie en de huidige echte kaarten van de verdeling van melkwegstelsels aan de hemel tonen goede overeenkomst. Hoewel de Bolshoi simulatie het bestaan van donkere materie ondersteunt, blijven er nog vele vragen over ons Heelal, zoals de samenstelling van donkere materie, de aard van de nog geheimzinniger donkere energie en hoe de allereerste generatie sterren en melkwegstelsels vormden.

Morgen: voor niet-menselijke ogen


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00