Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

1 Juli 2011
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

VAR!
Credit: E. Hubble, NASA, ESA, R. Gendler, Z. Levay en het Hubble Heritage Team

Uitleg: In de jaren '20 van de vorige eeuw bepaalde Edwin Hubble de afstand tot de Andromedanevel door fotografische platen van de 100-inch Hooker Telescoop van de Mt.Wilson Sterrenwacht nauwgezet te bestuderen. Hij wist zo op overtuigende wijze aan te tonen dat de mysterieuze spiraalnevels melkwegstelsels waren die zich ver buiten onze eigen Melkweg bevonden. Zijn aantekeningen zijn nog altijd zichtbaar op de historische glasplaat, weergegeven in de inzet rechtsonder, en hier te zien in de context van moderne kleurenafbeeldingen gemaakt vanaf de grond en vanuit de ruimte met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, die beide bijna 90 jaar later werden gemaakt. Door verschillende fotografische platen met elkaar te vergelijken zocht Hubble naar novae, sterren die plotseling helderder werden. Op deze plaat ontdekte hij er meerdere, waarvan de posities zijn aangegeven door lijntjes en een "N". Later, nadat hij ontdekte dat het object nabij de rechter bovenhoek in werkelijkheid een variable ster was, een regelmatig pulserende ster van het Cepheïde type, haalde hij de "N" door en schreef "VAR!". Dankzij het werk van Harvard sterrenkundige Henrietta Leavitt konden Cepheïden worden gebruikt als afstandsindicatoren met een bekende intrinsieke helderheid. Door dergelijke sterren te identificeren kon Hubble aantonen dat Andromeda geen kleine cluster van sterren en gas binnen onze eigen Melkweg was, maar zelf een groot melkwegstelsel was dat zich op aanzienlijke afstand van de Melkweg bevond. Hubble's ontdekking vormde de oorsprong voor ons moderne begrip van een Heelal vol met melkwegstelsels.

Morgen: maan en venus


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00