Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

7 Februari 2011
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Zon 360: STEREO Uitzicht op de Gehele Zon
Credit: STEREO Project, NASA

Uitleg: Voor het eerst is de gehele Zon in één keer in z'n geheel afgebeeld. Dit werd mogelijk doordat de twee STEREO ruimtesondes, die op dit moment in een baan rondom de Zon draaien, zich aan twee tegenovergestelde kanten van de Zon bevonden. De twee ruimtesondes zijn, zoals gepland, sinds hun lancering in 2006 steeds verder van elkaar vandaan gedreven, aangezien één sonde in een ietsje nauwere baan rond de Zon draait dan de andere. De bovenstaande afbeelding toont vrijwel de gehele Zon zoals deze vorige week zichtbaar was, een paar dagen vóór de maximale separatie van de sondes. Gisteren sloot de donkere kloof in het midden van de afbeelding (het deel van de Zon dat vorige week voor geen van beide sondes zichtbaar was) zich, zodat STEREO in staat was om een volledige, 360° bestrijkende afbeelding van de dichtstbijzijnde ster naar de Aarde terug te seinen. Afbeeldingen op een gegeven tijdstip van de gehele Zon zijn van wetenschappelijk belang voor meerdere redenen, zoals het betrappen van zich snel ontwikkelende zonnevlammen, corona massa-uitstotingen, tsunamis, en filamenten, ongeacht waar ze zich op de Zon voordoen, evenals het continu in de gaten houden van dagenlang aanhoudende zonnevlekken en actieve gebieden, zonder ze te verliezen wanneer ze uit ons zicht roteren. Hoewel de STEREO ruimtesondes ten opzichte van elkaar met een hoeksnelheid van ongeveer 44° per jaar blijven bewegen, zullen naar de Zon starende instrumenten op of rondom de Aarde aanvullende afbeeldingen leveren om de komende paar jaren continu een volledig uitzicht op de Zon te houden.

Studenten (jong en oud): gratis sterrenkundecolleges (in 't Engels)
Morgen: wolkentoppen


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00