Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

17 Juni 2010
Zie Uitleg.  Door uw cursor over de afbeelding te
    bewegen verschijnt een alternatieve versie.  Door op de afbeelding te
    klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Komeet McNaught Passeert NGC 1245
Credit & Copyright: Rich Richins

Uitleg: Van de vele kometen die naar ontdekker Robert McNaught zijn vernoemd, siert voor waarnemers op het noordelijk halfrond de komeet gecatalogiseerd als C/2009 R1 deze maand de ochtendschemerhemel. In de bovenstaande, vanuit het zuiden van Nieuw Mexico geschoten opname is te zien hoe de lange ionenstaart van deze komeet McNaught zich op 13 juni door het beeldveld van de telescoop strekte. De inlas toont een zwart-wit negatief van dezelfde afbeelding. Opmerkelijk is, dat de ionenstaart te volgen is tot voorbij open sterrenhoop NGC 1245 (op de achtergrond, linksboven) in het sterrenbeeld Perseus, ongeveer 1,5° van de lieflijk groene kop of coma van de komeet. Vanuit de coma strekt zich ook een korte, wat dikke stofstaart. Natuurlijk bewegen de komeet en achtergrondsterren met verschillende snelheden langs de hemel van planeet Aarde. Maar door vele korte belichtingen digitaal te bewerken konden de beeldjes van de komeet van de achtergrondsterren worden gescheiden, afzonderlijk worden opgelijnd en opgeteld, om in de bovenstaande uiteindelijke afbeelding weer samengevoegd te worden. Schuif om alleen de komeet te zien uw cursor maar eens over de afbeelding. In de gecombineerde afbeelding komen zowel het rijke sterrenveld als de zwakke details in de staarten van de komeet mooi tot hun recht. Komeet McNaught, die vooralsnog makkelijk te ontwaren is met behulp van een verrekijker, zal de komende dagen steeds verder in de schemering verdwijnen langs de oostelijke horizon terwijl hij op weg is naar zijn perihelion (het punt van dichtste nadering tot de Zon), dat hij op 2 juli zal passeren.

Morgen: buitenaards landschap


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00