Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

20 Februari 2010
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Geostationaire Snelweg
Credit & Copyright: Babak Tafreshi (TWAN)

Uitleg: Schiet een satelliet in een cirkelvormige omloopbaan op ongeveer 42000 km van het centrum van de Aarde (zo'n 36000 km boven het aardoppervlak) en hij zal precies 24 uur doen over elk rondje. Omdat dat overeenkomt met de tijd waarin de Aarde éénmaal om zijn as draait, staat dit bekend als een geosynchrone omloopbaan. Als die omloopbaan zich ook nog eens in het vlak van de evenaar bevindt, dan zal die satelliet boven een vaste positie op Aarde aan de hemel hangen in een geostationaire baan. Zoals reeds voorspeld in de jaren '40 door futurist Arthur C. Clarke worden geostationaire banen veel gebruikt voor communicatie- en weersatellieten, iets wat astrofotografen maar al te bekend is. Diepe opnamen van de nachthemel gemaakt met telescopen die de sterren volgen tonen namelijk vaak de flitsen van geostationaire satellieten, waarvan gladde oppervlakken en zonnepanelen het zo hoog boven de Aarde nog zichtbare zonlicht naar het aardoppervlak terugkaatsen. Omdat ze alle met de Aarde meeroteren en dus bewegen ten opzichte van de achtergrond van sterren, laten deze satellieten lichtsporen in de opnamen achter die een snelweg door het hemellandschap lijken te traceren. In deze groothoekafbeelding, bijvoorbeeld, van het bijna equatoriale gebied rondom Orion werden vele individuele opnamen samengevoegd om een effectief 10 minuten lange belichting te creëren. De afbeelding toont Orion's gordelsterren en welbekende nevels evenals vele 2,5° lange sporen achtergelaten door geostationaire satellieten. De belichtingen werden geselecteerd uit een ingenieus filmpje, waarin die geostationaire snelweg onder de aandacht wordt gebracht.

Morgen: stellaire vlinder


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00