Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

6 Januari 2007
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Het Orion Deep Field
Credit & Copyright: Robert Gendler

Uitleg: Ronddrijvend op een afstand van 1500 lichtjaar in één van de best herkenbare sterrenbeelden aan de nachthemel, vormen de rood opgloeiende Orionnevel en de donkere Paardekopnevel een scherp contrast. Maar zelfs zwakkere flarden van opgloeiend waterstofgas zijn makkelijk te volgen door het hele gebied in deze verbijsterende composietafbeelding. Daarin werden ook belichtingen verwerkt door een nauw filter, dat alleen de emissie van waterstofatomen doorlaat. Dit kosmische vergezicht onthult uitgestrekte nevelflarden die samenhangen met het grote Orion Moleculaire Wolkencomplex, dat zelf honderden lichtjaren in doorsnede is. Het zo beroemde emissiegebied, de Orionnevel (oftewel M 42), bevindt zich rechtsboven in de afbeelding. Direct links daarvan bevindt zich een cluster van prominent blauwige reflectienevels, dat soms de Running Man wordt genoemd. De Paardekopnevel verschijnt als een donkere wolk — een silhouet dat een kleine inkeping vormt in het uitgestrekte rode "gordijn" van emissie, linksonder. Alnitak is de oostelijke van de drie sterren die de Gordel van Orion vormen, en is hier te zien als de helderste ster links van de Paardekopnevel. Onder Alnitak bevindt zich de Vlamnevel, met wolken van heldere emissie, doorsneden door dramatisch donkere stofbanen. De blauwe Alnilam en Mintaka, op een lijn die van Alnitak naar linksboven loopt, zijn de overige leden van het trio van Orion's gordelsterren.

Morgen: mysterieuze ringen


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Phil Newman. Specific rights apply.
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00