Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

21 Maart 2009
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Fermi's Hemel in Gammastraling
Credit: NASA, DOE, Fermi LAT Collaboration

Uitleg: De Large Area Telescope (LAT) aan boord van het Fermi observatorium brengt de hele hemel in kaart in gammastralingfotonen met meer dan 50 miljoen maal de energie van zichtbaar licht. Deze kaart van de hele hemel werd samengesteld uit 3 maanden van LAT waarnemingen (4 augustus tot en met 30 oktober 2008) en representeert een dieper uitzicht op de hemel in gammastraling en op hogere resolutie dan enig eerdere ruimtemissie. Wat schijnt er zoal aan Fermi's hemel in gammastraling? Een nieuw artikel beschrijft de 205 helderste bronnen van gammastraling, maar deze kaart benadrukt Fermi's "top tien", bestaande uit vijf bronnen in en vijf bronnen buiten ons Melkwegstelsel. Binnen onze Melkweg: de Zon traceert een zwakke boog aan de hemel van de start tot en met het einde van de waarnemingen, LSI +61 303 is een röntgendubbelster op ongeveer 6500 lichtjaar afstand, PSR J1836+5925 is een soort pulsar (een rondtollende neutronenster) die men alleen op de hoge energie van gammastraling ziet pulseren, en 47 Tuc is een bolvormige sterrenhoop op zo'n 15.000 lichtjaar afstand. Een vijfde, ongeïdentificeerde, bron in onze Melkweg, net boven het midden van het melkwegvlak, fascineert omdat het een variabele bron is zonder duidelijke tegenhanger op andere golflengten. Buiten ons Melkwegstelsel: NGC 1275 is een groot melkwegstelsel in het hart van de Perseus Cluster van melkwegstelsels op zo'n 233 miljoen lichtjaar afstand, terwijl 3C 454.3, PKS 1502+106, en PKS 0727-115 actieve melkwegstelsels zijn op miljarden lichtjaren afstand. Een andere ongeïdentificeerde bron, onder het melkwegvlak zichtbaar, bevindt zich waarschijnlijk buiten ons Melkwegstelsel, maar de aard ervan blijft vooralsnog een mysterie.

Morgen: zonscheerder


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00