Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

14 Mei 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Om Zijn As Draaiende Aarde door Galileo
Credit: NASA, JPL, Doug Ellison

Uitleg: Waar zou je je camera's op moeten richten, wanneer je de Aarde passeert op weg naar Jupiter? Die vraag werd bijna twee decennia geleden actueel, toen de Galileo ruimtesonde geruisloos langs de meest gefotografeerde bol in het Zonnestelsel kruiste. Hoewel de Galileo ruimtesonde oorspronkelijk vanaf de Aarde gelanceerd werd, scheerde hij tot tweemaal toe langs zijn thuiswereld om zo snelheid te winnen en de duur van zijn reis naar Jupiter te verkorten. Tijdens Galileo's eerste langsvlucht langs de Aarde, eind 1990, maakte hij een majestueus filmpje waarin te zien is hoe onze grote blauwe knikker om zijn as draait, door gedurende 25 uur vrijwel elke minuut een opname te maken. De bovenstaande afbeelding is één beeldje uit dit filmpje — door er op te klikken wordt (in de meeste browsers) het filmpje in beweging gezet. Op Aarde zijn uitgestrekte blauwe oceanen te zien, rondwervelende witte wolken, grote gouden continenten, en zelfs één continent dat bevroren is tot een wit laken van waterijs. Toen Galileo passeerde zag het niet alleen een rond zijn as draaiende werelbol, maar ook een wereld die zich steeds verder weg bevond. Galileo zou hierna aan een historische missie beginnen, die gedurende de daarop volgende 14 jaar vele geheimen en mysteries van Jupiter zou ontrafelen, alvorens een laatste, spectaculaire duik in Jupiters atmosfeer te maken.

Morgen: uv spiraal


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00