Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

25 Oktober 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Help Mee naar Interstellair Stof te Zoeken
Credit & Copyright: Stardust@Home Project, Space Science Lab., U.C. Berkeley, NASA

Uitleg: Wat veroorzaakte dat gat? Het betreffende gat verschijnt hier uiterst rechts als een klein donker cirkeltje. Indien de bovenstaande afbeelding van aerogel u saai en oninteressant toeschijnt, dan krijgt u wellicht wat meer waardering voor wat er bij wetenschappelijk onderzoek werkelijk komt kijken. Het interessante deel is, niettemin, dat iets dat donkere gat creërde en dat dit wellicht één van de eerste stukjes materie is, die er ooit van buiten ons Zonnestelsel werd gevangen. Wat dit gat ook maar veroorzaakte, het werd gevangen door de aerogel van de Stardust ruimtesonde, welke jarenlang door ons Zonnestelsel reisde en een capsule terug naar de Aarde zond. Wetenschappers zijn nu bezig de aerogel nauwkeurig te doorzoeken, om te zien wat voor een soort deeltjes er in gevangen zitten. Veel deeltjes zijn vrijwel zeker afkomstig van de lokale komeet Wild 2, waar Stardust in 2004 langs scheerde. Men verwacht echter enkele deeltjes aan te treffen — misschien minder dan 10 —, die van buiten ons Zonnestelsel komen. Het is zó moeilijk deze te vinden, dat het Stardust team een interactief microscoopprogramma heeft geschreven, dat een ieder met een standaard computer kan downloaden om mee te helpen met het onderzoeken van de plakken aerogel om de sporen van interstellaire stofdeeltjes te vinden. Goede kandidaat-sporen worden dan vervolgens in uiterst detail onderzocht door de leden van het Stardust team.

Morgen: krabcomposiet


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00