Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

16 Januari 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Stardust Capsule Keert Terug naar Aarde
Credit: Stardust Team, NASA

Uitleg: Gistermorgen crash-landde een vliegende schotel vanuit de ruimte in de woestijn van de amerikaanse staat Utah, na met radar in de gaten te zijn gehouden en door helikopters en vliegtuigen te zijn achtervolgd. Net zoals de vorige keer waren er geen buitenaardse wezens bij betrokken. De schotel, de Stardust terugkeercapsule, brengt stof- en gruisdeeltjes van komeet Wild 2, die twee jaar geleden tijdens een rakelingse passage van de Stardust ruimtesonde en de oeroude komeet werden opgevangen, terug naar Aarde. De capsule is hierboven afgebeeld terwijl deze een tijdelijke stofvrije "clean-room" in Utah werd binnengereden, alvorens een deel ervan naar NASA's Johnson Space Center in Houston, Texas (VS) wordt gevlogen. Rechtsonder is te zien hoe een kunstenaar zich voorstelde hoe de capsule, na aan een parachute te zijn afgedaald naar een zoutwoestijn in Utah, zou worden opgepikt. Rechtsboven is een foto te zien van de capsule, een lichtend spoor als een meteoor achter zich trekkend tijdens zijn korte vlucht door de aardatmosfeer, welke gisteren door een DC-8 achtervolgingsvliegtuig werd genomen. De gruisdeeltjes van komeet Wild 2 die in de terugkeercapsule van Stardust zijn opgeslagen zijn waarschijnlijk ouder dan de Zon en zullen gedurende de komende paar jaar worden bestudeerd voor aanwijzingen betreffende de jonge jaren van ons Zonnestelsel. Ook u kunt helpen om naar stofdeeltjes te speuren in de blokken aerogel die als het vangnet van Stardust dienst deden!

Morgen: lange wolk


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00