Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

21 Mei 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Een Middelsterk Polair Dubbelstersysteem
Illustratie Credit & Copyright: Mark Garlick (Space-art)

Uitleg: Hoe kunnen twee sterren zo'n vreemde en ingewikkelde structuur creëren? De meeste sterren zijn lid van meervoudige stersystemen. Sommige sterren zijn lid van een nauw dubbelstersysteem waar materiaal van één ster rondom de andere wervelt in een accretieschijf. Slechts een handvol sterren zijn echter lid van een middelsterk polair dubbelstersysteem — een systeem dat een witte dwerg bevat waarvan het magnetische veld de binnenste accretieschijf aanzienlijk wegduwt en vervormt, en materiaal alleen richting zijn magnetische polen laat vallen. Hierboven is een kunstenaarsvisie afgebeeld van een dergelijk middelsterk polair dubbelstersysteem, dat ook wel bekend staat als een DQ Hercules systeem. De witte dwerg op de voorgrond bevindt zich zó dicht bij de normale ster dat hij daarvan de buitenste atmosfeer afstroopt. Terwijl de witte dwerg rondtolt, roteert de kolom van naar de witte dwerg toevallend gas mee. De term middelsterk polair dubbelstersysteem vindt zijn oorsprong in waarnemingen van het uitgestraalde licht, dat gepolariseerd is in een mate die ligt tussen dat van niet-magnetische witte dwergen met een normale accretieschijf en dat van schijfloze systemen met een sterk gemagnetiseerde witte dwerg die bekend staan als polars. Middelsterke polars zijn een soort cataclysmisch variabel stersysteem.

Morgen: ruimtestek


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00