Astronomy Picture of the Day   [in Dutch]

Ontdek het heelal! (of: [in English])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht
met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

9 Juni 2023

Zie Uitleg. Door op de
   afbeelding te klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare
   resolutie.

Pandora's Cluster van Melkwegstelsels

Credit: NASA, ESA, CSA, Ivo Labbé (Swinburne), Rachel Bezanson (University of Pittsburgh), Beeldbewerking: Alyssa Pagan (STScI)

Uitleg: Dit diepe mozaïek van opnamen presenteert een verbijsterend uitzicht op Abell 2744, een massieve cluster van melkwegstelsels waargenomen met de NIRCam camera aan boord van de James Webb Ruimtetelescoop. Abell 2744, bijgenaamd Pandora's Cluster, blijkt een botsing en versmelting van drie afzonderlijke massieve clusters van melkwegstelsels op zo'n 3,5 miljard lichtjaar afstand in de richting van het sterrenbeeld Sculptor. Gedomineerd door donkere materie buigt en vervormt de mega-cluster de ruimtetijd, waardoor de cluster een zwaartekrachtslens vormt voor verderwegstaande objecten. Roder dan de melkwegstelsels in Pandora's Cluster, zijn veel van de gelensde beeldjes bijzonder ver weg staande stelsels in het vroege Heelal, die werden vervormd en uitgerekt tot boogjes als gevolg van de zwaartekrachtslenswerking. Natuurlijk zijn de met de kenmerkende diffractiespaken getooide objecten voorgrondsterren in onze eigen Melkweg. Op de geschatte afstand van Pandora's Cluster omspant dit uitzicht ongeveer 6 miljoen lichtjaar. Maar geen paniek. U kunt dit boeiende gebied in detail verkennen in een 2 minuten durend filmpje.