Astronomy Picture of the Day   [in Dutch]

Ontdek het heelal! (of: [in English])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht
met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

31 Mei 2023

Simulatie: De Vorming van een Spiraalstelsel

Credit video: Simulatie: TNG Collaboration, MPCDF, FAS Harvard Univ.; Muziek: World's Sunrise (YouTube: Jimena Contreras)

Uitleg: Hoe kwamen we hier terecht? We weten dat we leven op een planeet die in een baan rond een ster draait, die op zijn beurt in een baan rond het centrum van een melkwegstelsel draait — maar hoe vormde dit alles? Aangezien de evolutie van het Heelal te traag verloopt om gewoon te kijken, werden snellere computersimulaties uitgevoerd om dat te helpen uitvinden. Om precies te zijn volgt het weergegeven filmpje van het IllustrisTNG samenwerkingsverband gas van het vroege Heelal (op een roodverschuiving van 12) tot de huidige tijd (roodverschuiving 0). Aan het begin van de simulatie valt alomaanwezig gas naar een gebied met een wat hogere dichtheid, waar het zich ophoopt. Na een paar miljard jaar vormt zich een goed-gedefinieerd centrum uit een vreemde en fascinerende kosmische dans. Gasklonters — waarvan sommige kleine satellietstelsels representeren — vallen voortdurend naar binnen en worden geabsorbeerd door het rondwentelende stelsel naarmate het huidige tijdperk nadert en het filmpje eindigt. Voor ons eigen Melkwegstelsel is het tijdperk van grote botsingen echter waarschijnlijk nog niet over — recente metingen duiden er op dat ons grote spiraalstelsel waarschijnlijk zal botsen en versmelten met het nog wat grotere Andromedastelsel over een paar miljard jaar.