Astronomy Picture of the Day   [in Dutch]

Ontdek het heelal! (of: [in English])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht
met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

14 September 2022

Zie Uitleg. Door op de
   afbeelding te klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare
   resolutie.

De Golvende Grote Lacertanevel

Credit & Copyright: Jarmo Ruuth, Telescope Live; Text: Ata Sarajedini (Florida Atlantic Univ., Astronomy Minute podcast)

Uitleg: Het is één van de grootste nevels aan de hemel — maar waarom is hij niet beter bekend? Met ruwweg dezelfde hoekafmeting als het Andromedastelsel is de Grote Lacertanevel te vinden in de richting van het sterrenbeeld Hagedis (Lacerta). De emissienevel is moeilijk te ontwaren met behulp van een verrekijker met een groot beeldveld omdat hij zo zwak is, maar ook is hij doorgaans moeilijk te ontwaren met een grotere telescoop omdat hij zo groot is, met een hoekafmeting van ongeveer 3°. De diepte, uitgestrektheid, golven, en schoonheid van de als Sharpless 126 (Sh2-126) gecatalogiseerde nevel komt het best tot zijn recht in een lange belichting met een camera. De weergegeven afbeelding is zo'n uit meerdere opnamen samengestelde lange belichting — in dit geval in totaal 10 uur door vijf verschillende filters en verspreid over zes nachten in juni en juli van dit jaar vanaf de IC Astronomy Sterrenwacht in Spanje. Het waterstofgas in de Grote Lacertanevel gloeit rood op, omdat het wordt aangeslagen door licht van de heldere ster 10 Lacertae, één van de heldere blauwe sterren net boven het rood opgloeiende centrum van de nevel. De sterren en nevel bevinden zich op een afstand van zo'n 1200 lichtjaar.