Astronomy Picture of the Day   [in Dutch]

Ontdek het heelal! (of: [in English])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht
met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

25 Juni 2022

Zie Uitleg. Door op de
   afbeelding te klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare
   resolutie.

Planeten van het Zonnestelsel

Credit & Copyright: Antonio Canaveras, Chiara Tronci, Giovanni Esposito, Giuseppe Conzo, Luciana Guariglia, (Gruppo Astrofili Palidoro)

Uitleg: Gelijktijdig met vier camera's op 24 juni geschoten opnamen werden gecombineerd om dit atmosferische hemellandschap bij het aanbreken van de dageraad te creëren. Het door samenwerking verkregen astropanorama legde elk van de planeten van ons Zonnestelsel vast. Op die wat mistige morgen was de binnenste planeet, Mercurius, laag boven de horizon te vinden, net zichtbaar in de schemering links onder de briljante Venus. Tezamen met de afnemende sikkel van de Maan, vormden de andere heldere met het blote oog te ontwaren planeten (Mars, Jupiter en Saturnus — alle nabij de ecliptica) een boog vanaf Mercurius naar rechts en omhoog door dit wijdse beeldveld. Een verrekijker zou nodig zijn geweest om de veel zwakkere planeten Uranus en Neptunus te ontwaren, hoewel ook deze zich langs de ecliptica aan de hemel bevinden. Op de voorgrond zijn de opgravingen zichtbaar van een oude Romeinse villa nabij Marina di San Nicola in Italië op planeet Aarde.