Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

26 Mei 2014

Een Time-Lapse Filmpje van ALMA Schotelantennes
Credit Filmpje: ESO, José Francisco Salgado, NRAO; Muziek: Flying Free (Jingle Punks)

Uitleg: Het is het duurste en ingewikkeldste sterrenkundeproject op de grond ooit — wat zal het vannacht waarnemen? Het Atacama Large Millimeter Array (ALMA) project bestaat uit 66 schotelantennes, op een hoog plateau in de Atacamawoestijn in het noorden van Chili. Tesamen nemen de ALMA antennes de hemel waar in hoogfrequente radiostraling, een band in het electromagnetische spectrum die doorgaans alleen voor lokale communicatie wordt gebruikt, gezien de sterke absorptie door vochtige lucht. De dunne dampkring en extreem lage luchtvochtigheid boven het Chajnantor-plateau stelt ALMA echter in staat om diep in het Heelal te turen op nieuwe en unieke manieren, die bijvoorbeeld mogelijk maken om het vroege Heelal af te speuren naar de elementen en chemische verbindingen die een rol spelen in stervorming, en lokale stervormingsgebieden waar te nemen voor tekenen van gas- en stofschijven waarin zich planeten vormen. Het bovenstaande time-lapse filmpje toont de activiteiten van vier ALMA antennes gedurende één nacht. De Maan gaat reeds vroeg in het filmpje onder, terwijl drie schotels gezamelijk naar een nieuwe richting draaien. Achtergrondsterren roteren continue tevoorschijn, de centrale band van ons Melkwegstelsel kantelt rond en verdwijnt rechts uit beeld, terwijl halverwege eerst de Kleine en dan de Grote Magelhaanse Wolken — satellieten van De Melkweg — boven de horizon opkomen. Het schijnsel van autokoplampen verlicht meermalen kortstondig de schotelantennes, terwijl zo nu en dan een rond de Aarde draaiende satelliet boven langs trekt. Daglicht beëindigde het filmpje maar niet de ALMA waarnemingen — die doorgaans dag en nacht doorgaan.

De beste ruimteafbeeldingen: Gratis lezing in Parijs op 17 juni
Morgen: sterrenfabriek in zwaan


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00