Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

18 April 2014
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken laadt u
   de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Rode Maan, Groene Straal
Credit & Copyright: Dan Long (Apache Point Observatory) – Met dank aan: Tom Murphy (UC San Diego)

Uitleg: Dit is geen tafereel uit een sciencefiction special effects film. De groene bundel licht en rode Maan zijn echt en werden in de vroege ochtenduren van de 15e april vastgelegd. Natuurlijk is de verroode schijf van de Maan makkelijk te verklaren als gemaakt tijdens de totale maansverduistering van deze week. Ondergedompeld in schaduw, weerkaatst de verduisterde Maan het afgezwakte en verroode licht van alle zonsondergangen en zonsopgangen die door de dampkring filteren rondom de rand van de Aarde, die vanaf de Maan gezien in silhouet verscheen. Maar de groene lichtbundel is werkelijk een laserstraal. Het pad van de bundel, die vanuit de 3,5 m telescoop van de Apache Point Sterrenwacht in het zuiden van New Mexico werd geschoten, is zichtbaar doordat de dampkring een klein deel van het intense laserlicht verstrooit. Het doelwit van de laser was een in 1971 door de Apollo 15 astronauten op de Maan achtergelaten retroreflector. Door de te meten hoe lang een lichtpuls er over doet om terug te keren, was het experimenterende team van UC San Diego in staat om de afstand van de Aarde tot de Maan met een precisie van millimeters te bepalen en Einsteins Algemene Relativiteitstheorie te testen. Door het laser afstandsbepalingsexperiment tijdens een totale maansverduistering uit te voeren, werd de Aarde als het ware als een kosmische lichtknop gebruikt. Met het directe zonlicht geblokkeerd, verbeterde de werking ten opzichte van de normale situatie tijdens een Volle Maan, een effect dat bekend staat als de echte Vloek van de Volle Maan.

Morgen: in de zone


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00