Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

3 November 2013
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken laadt u
   de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Een Zeldzame Hybride Zonsverduistering
Credit & Copyright: Links: Fred Espenak – Rechts: Stephan Heinsius

Uitleg: Het spectaculaire geocentrische hemelse schouwspel van april 2005 was een zeldzame hybride zonsverduistering — een waarnemer kon ofwel een totale, ofwel een ringvormige verduistering zien, afhankelijk van zijn de lokatie op Aarde. Voor Fred Espenak, aan boord van een zacht deinend schip middenin het pad van de schaduw van de Maan ongeveer 2200 km ten westen van de Galapagos Eilanden, was de verduistering totaal: het silhouet van de Maan bedekte eventjes precíes de heldere zonneschijf. Zijn camera legde het totaliteitsstadium vast waarin de uitgestrekte corona van de Zon zichtbaar werd en protuberansen die boven het zonneoppervlak uitrijzen. Maar voor Stephan Heinsius, nabij het einde van het schaduwpad op de Penonome Luchthaven in Panama, was de schijnbare afmeting van de Maan voldoende gekrompen dat een ringvormige zonsverduistering resulteerde, waarbij een complete ring van de heldere schijf van de Zon als een dramatische ring van vuur aan de hemel te bewonderen valt. Afbeeldingen vanaf beide locaties worden boven met elkaar vergeleken. Maar hoe zeldzaam is nu zo'n hybride zonsverduistering? Berekeningen tonen dat tijdens de 21e eeuw slechts 3.1% (7 van de 224) zonsverduisteringen hybride verduisteringen zijn, terwijl hybride verduisteringen ongeveer 5% van alle zonsverduisteringen gedurende de periode van 2000 BC tot 4000 AD uitmaken. De hybride verduistering van vandaag was over een groot gebied buiten het centrale schaduwpad, van het noordoosten van de Amerika's tot en met Afrika zichtbaar als een gedeeltelijke zonsverduistering, maar langs het pad van de kernschaduw tijdens de eerste 15 seconden als een ringvormige zonsverduistering.

APOD morgen?: Deel uw beste verduisteringsfoto's
Morgen: beste verduisteringsfoto


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00