Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

9 Februari 2013
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

De Grote Meteorenprocessie van 1913
Credit & Copyright: RASC Archieven ; Met dank aan: Bradley E. Schaefer (LSU)

Uitleg: Vandaag honderd jaar geleden vond de Grote Meteorenprocessie van 1913 plaats, een gebeurtenis aan de hemel die door sommigen beschreven is als "magnifiek" en "betoverend" en die toeschouwers "gefascineerd" en "bevoorrecht" deed voelen. Omdat men zich op de juiste lokatie moest bevinden — buiten en onder een heldere hemel — is van slechts 1000 mensen opgetekend dat ze van deze processie van meteoren getuige waren. De aandacht van hemelschouwers met een behoorlijke dosis geluk — in het bijzonder nabij de stad Toronto in Canada — werd getrokken door een verbazingwekkende reeks heldere meteoren die relatief traag, in groepjes, gedurende enkele minuten tijd door de hemel trokken. Naar alle waarschijnlijkheid was het oorspronkelijke object een enkele grote meteoor die ooit heel dicht langs de atmosfeer van de Aarde scheerde, en vervolgens in stukken brak. Toen de resulterende brokstukken later opnieuw het pad van de Aarde kruisten, drongen ze de dampkring binnen boven het midden-zuiden van Canada, reisden duizenden kilometers terwijl ze over het noordoosten van de VS trokken om uiteindelijk midden in de Atlantische Oceaan neer te vallen. Hierboven is een digitale scan weergegeven van een met de hand ingekleurde halftone (rasterdruk) afbeelding van de kunstenaar Gustav Hahn, die het geluk had om de gebeurtenis met eigen ogen waar te nemen. Hoewel er sindsdien niets wat sterk op de Grote Meteorenprocessie van 1913 lijkt is gemeld, zijn er vele heldere vuurballen — toch ook behoorlijk spectaculair — in recentere tijden vastgelegd, waarvan sommige zelfs op video.

Was een familielid hiervan getuige? Vertel het in APOD's discussieforum
Morgen: planetoïden in de verte


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00