Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

12 Augustus 2012
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Botsend Spiraalstelsel NGC 4038
Credit: BeeldgegevensHubble Legacy Archief; BeeldbewerkingDanny Lee Russell

Uitleg: Dit melkwegstelsel heeft een slecht millenium. Om precies te zijn waren de afgelopen 100 miljoen jaar ook niet bijster goed, en de komende miljard jaar zal het waarschijnlijk ook nog een behoorlijke warboel blijven. NGC 4038, hier linksboven zichtbaar, was ooit een normaal spiraalstelsel dat zich niet veel met anderen bemoeide, totdat NGC 4039 (rechtsonder) er tegenaan botste. Hierboven is een momentopname weergegeven van de langzaam evoluerende puinhoop, die (op groothoekopnamen) beter bekend staat als De Voelsprieten. Naarmate zwaartekracht de structuur van elk van de stelsels wijzigt botsen er meer gaswolken op elkaar, vormen er zich heldere blauwe sterrenhopen met daarin massieve sterren die ontploffen als supernovae, en worden er bruine filamenten van stof her en der verspreid. Uiteindelijk zullen de twee stelsels met elkaar versmelten om één groter spiraalstelsel te vormen. Dergelijke botsingen zijn niet zeldzaam, en zelfs ons eigen Melkwegstelsel heeft er meerdere ondergaan in het verleden en zal volgens voorspellingen over een paar miljard jaar botsen met het naburige Andromedastelsel. De opnamen waaruit deze afbeelding werd samengesteld werden door beroepssterrenkundigen gemaakt met behulp van de rond de Aarde cirkelende Hubble Ruimtetelescoop, om melkwegstelselbotsingen beter te begrijpen. Deze opnamen — en vele andere die met de Hubble van verre objecten werden gemaakt — werden sindsdien vrijgegeven, waardoor een geïnteresseerde amateursterrenkundige ze kon downloaden en bewerken tot deze visueel prachtige kleurencomposiet.

Groeiende Gallerie: De Perseïde meteorenregen van 2012
Morgen: tour de universum


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00