Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

9 Augustus 2012
Zie Uitleg.  Door uw cursor over de afbeelding te
    schuiven verschijnt een geannoteerde versie.  Door op de afbeelding te
    klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Mars in een Lus
Credit & Copyright: Cenk E. Tezel & Tunç Tezel (TWAN)

Uitleg: Deze composiet van opnamen die met tussenposen van zo'n 5 tot 7 dagen werden gemaakt van eind oktober 2011 (rechtsboven) tot en met begin juli 2012 (linksonder) volgt de retrograde beweging van de roestkleurige planeet Mars door de nachthemel van planeet Aarde. U hoeft alleen uw cursor over de afbeelding te schuiven om de punten in de retrograde lus die door Mars werd beschreven met elkaar te verbinden (en zie ook deze animatie). Maar Mars maakte niet echt rechtsomkeert in zijn baan rondom de Zon. De schijnbare achterwaartse beweging ten opzichte van de achtergrondsterren is namelijk een weerspiegeling van de beweging van de Aarde. Retrograde beweging kan worden waargenomen telkens wanneer de Aarde een planeet inhaalt die zich verder van de Zon vandaan bevindt, omdat de Aarde er in zijn relatief krappe baan minder lang overdoet om een baantje rond de Zon te voltooien. Op 4 maart 2012 bevond Mars zich in oppositie, dwz. recht tegenover de Zon aan de Aardse hemel, en dus het meest nabij en helderst, in het midden van deze afbeelding. Het pas op het oppervlak van de Rode Planeet aangekomen mobiele laboratorium Curiosity werd op 26 november gelanceerd, toen Mars zich nabij het kruisingspunt van zijn retrograde lus bevond. Natuurlijk is Mars inmiddels dicht bij Saturnus en de heldere ster Spica aan de hemel te ontdekken, laag boven de west-zuidwestelijke horizon na zonsondergang.

Nieuwe beelden van Curiosity: waaronder een 360° panorama en een zelfportret;
nu ook een panorama in kleur en een afbeelding van de horizon met Mt. Sharp
Morgen: perseïde beneden


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00