Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

26 Januari 2012
Zie Uitleg.  Door uw cursor over de afbeelding te
     schuiven verschijnt een alternatieve versie.  Door op de afbeelding te
     klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

NGC 4449: Sterstroom Voor Een Dwergstelsel
Credit & Copyright: R Jay Gabany (Blackbird Obs.),
Inlas: Subaru/Suprime-Cam (NAOJ), Samenwerkingsverband: David Martinez-Delgado (MPIA, IAC), et al.

Uitleg: Het onregelmatige dwergstelsel NGC 4449 is op slechts 12,5 miljoen lichtjaar van de Aarde te vinden binnen de grenzen van Canes Venatici, het sterrenbeeld van de Jachthonden. NGC 4449 heeft ruwweg de afmeting van één van de satellietstelsels van onze Melkweg, de Grote Magelhaanse Wolk, maar ondergaat op dit moment een intense episode van stervorming, zoals blijkt uit de talrijke jonge blauwe sterclusters, rozerode stervormingsgebieden, en de verduisterende stofwolken in dit diepe kleurenportret. Het is ook opmerkelijk als het eerste dwergstelsel waarvan we weten dat het een getijdestroom van sterren heeft, zwak zichtbaar rechtsonder. Door uw cursor over de afbeelding te schuiven verschijnt een inlas waarin afzonderlijke rode reuzensterren in die stroom opgelost zijn. Die sterstroom representeert het restant van een nog kleiner invallend satellietstelseltje, dat door de zwaartekracht van NGC 4449 uiteengereten werd en gedoemd is daarmee te versmelten. Men vermoedt dat kleine melkwegstelseltjes, met een relatief gering aantal sterren, uitgestrekte halos van donkere materie bezitten. Maar aangezien donkere materie via zijn zwaartekracht met gewone materie wisselwerkt, bieden deze waarnemingen de mogelijkheid om de significante rol van donkere materie in botsingen en versmeltingen van melkwegstelsels te onderzoeken. De interactie is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de geboortegolf van sterren in NGC 4449 en biedt een boeiend inzicht in de opbouw en groei van zelfs kleine melkwegstelseltjes in de loop der tijd.

Morgen: sn 2012a


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00