Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

24 November 2011
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Betrapt in de Nagloed
Credit Illustratie: ESO, L. Calçada – Onderzoeksteam: Sandra Savaglio (MPE) et al.

Uitleg: In deze illustratie door een wetenschapskunstenaar is te zien hoe twee verre melkwegstelsels, die zo'n 2 miljard jaar na de Big Bang werden gevormd, werden betrapt in de nagloed van GRB 090323, een gammaflits waarvan het licht dwars door het hele Heelal zichtbaar was. Uit het zichtbare spectrum van de nagloed, die volgde op de oorspronkelijke detectie van de gammaflits door de Fermi Ruimtetelescoop in maart 2009, bleek de oplijning van de gammaflits zelf en het melkwegstelsel waarin deze optrad, alsook van een ander nabij melkwegstelsel. Het met behulp van één van de vier reuzentelescopen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO's VLT) waargenomen spectrum van de snel zwakker wordende nagloed van de gammaflits leverde ook een verrassend resultaat — de verre melkwegstelsels blijken rijker aan zware elementen dan de Zon, met de hoogste abundanties die tot nog toe in het vroege Heelal werden aangetroffen. Volwassen melkwegstelsels in het lokale Heelal zijn verrijkt met zware elementen die werden gevormd in eerdere generaties sterren. Deze jonge melkwegstelsels moeten dus, vergeleken met ons eigen Melkwegstelsel, een zeer hoge mate van stervorming en chemische evolutie hebben ondervonden. In de illustratie passeert licht van de plek des onheils, de bron van de gammaflits (links van het midden), dwars door de melkwegstelsels naar rechts. De spectra van de nagloed, waarin donkere absorptielijnen als gevolg van de in de melkwegstelsels aanwezige elementen zijn te herkennen, zijn in de inlassen weergegeven. Overigens zouden sterrenkundigen op Aarde zich zo'n 12 miljard lichtjaar rechts buiten de rand van deze afbeelding bevinden.

Morgen: glimp van CLIMSO


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00