Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

6 Maart 2011
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Planetoïden in de Verte
Credit: R. Evans & K. Stapelfeldt (JPL), WFPC2, HST, NASA

Uitleg: Er slaat elke dag wel een rotsbrok vanuit de ruimte op Aarde in. Maar hoe groter die rots, hoe zeldzamer dat de Aarde wordt geraakt. Vele kilogrammen aan ruimtestof regenen dagelijks op Aarde neer. Grotere stukjes gruis verschijnen aanvankelijk als een heldere meteoor. Rots- en ijsballen ter grootte van een basebal of een tennisbal trekken dagelijks vurige sporen door onze dampkring, en de meeste verdampen snel tot er niets van overblijft. Een aanzienlijke bedreiging wordt gevormd door rotsen van om en nabij de 100 m in doorsnede, waarvan er elke 1000 jaar wel één de Aarde treft. Een object van deze grootte kan tsunamis veroorzaken wanneer hij in een oceaan inslaat, en mogelijk zelfs op verre kusten verwoestingen aanrichten. Een botsing met een massieve planetoïde, met een middellijn van meer dan 1 km, is nóg zeldzamer en vindt typisch met tussenposen van miljoenen jaren plaats, maar kan werkelijk globale gevolgen hebben. Er zijn nog veel onontdekte planetoïden. Zo werd er eentje ontdekt in 1998 als het lange blauwe spoor in de bovenstaande archiefopname, gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop. In juni 2002 werd de kleine, 100 m grote planetoïde 2002 MN pas ontdekt nadat hij reeds langs de Aarde was gescheerd, op een afstand die aanmerkelijk kleiner was dan de afstand van de Aarde tot de Maan. 2002 MN passeerde de Aarde op een geringere afstand dan enig andere planetoïde sinds 1994 XM1, maar niet zo rakelings als 2004 MN4 ons in 2029 zal passeren. En botsing met een grote planetoïde zou de baan van de Aarde weliswaar niet noemenswaardig veranderen, maar zou stof opwerpen dat het klimaat op Aarde kan veranderen. Eén waarschijnlijk gevolg is een wereldwijd uitsterven van vele soorten planten en dieren, waarbij de huidige uitsterving wellicht in het niet valt.

Morgen: uitbarstende zon


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00