Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

20 December 2010
Zie Uitleg.  Door uw cursor over de afbeelding te
     schuiven verschijnt een geannoteerde versie.  Door op de afbeelding te
     klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Maansverduistering Op Zonnewende
Credit & Copyright: Jerry Lodriguss (Catching the Light)

Uitleg: Ergens na zonsondergang vannacht zal de Maan donker worden. Deze totale maansverduistering, waarbij de hele Maan zich binnen de schaduw van de Aarde bevindt, zal vanuit heel Noord-Amerika zichtbaar zijn, terwijl het gedeeltelijk verduisterde stadium over een groot deel van de rest van de wereld zichtbaar zal zijn. Waarnemers aan de oostkust van Noord-Amerika zullen moeten wachten tot na middernacht voor het begin van het totaliteitsstadium, terwijl de Maan vanaf de westkust gezien reeds ruim vóór middernacht volledig verduisterd is. Hierboven is een digitale voorspelling in beeldvorm weergegeven, die toont hoe de Maan en de omringende nachthemel er rondom de maximale verduistering uit zullen zien. Door uw cursor over de afbeelding te bewegen verschijnt een geannoteerde versie. Delen van de Maan die zich binnen de cirkel met het label "Umbra" begeven zullen het donkerst zijn, aangezien de Zon daar volledig door de Aarde wordt geblokkeerd. Delen van de Maan die zich binnen de "Penumbra" cirkel begeven ontvangen nog wel wat direct zonlicht en verschijnen helderder doordat ze dat zonlicht weerkaatsen. Dankzij de sterk verminderde gloed van de normaalgesproken Volle Maan zijn nabije hemelwonderen bijzonder goed waar te nemen, zoals bijvoorbeeld de supernovarest Simeis 147, de open stercluster M 35, en de Krabnevel M 1. Bij toeval vindt deze verduistering plaats op de kortste dag van het jaar op het noordelijk halfrond — de Winterzonnewende. Deze zonnewendeverduistering is de eerste in 456 jaar, hoewel het er op lijkt dat vooralsnog niemand de moeite heeft genomen om uit te vogelen wanneer de volgende zonnewendeverduistering plaats zal vinden.

Morgen: maximum nacht


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00