Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

22 Maart 2010
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

De Nabije Melkweg in Koud Stof
Credit: ESA, Planck HFI Consortium, IRAS

Uitleg: Wat gaf het stof in de nabije regionen van ons Melkwegstelsel zulke opmerkelijke vormen en structuren? Niemand die het met zekerheid kan zeggen. De hierboven zichtbare ingewikkelde structuren werden recent in fijner detail opgelost over een groot gebied aan de hemel, dat in ver-infrarood licht werd waargenomen met behulp van de Planck satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De bovenstaande afbeelding is een digitale combinatie van drie infrarode kleuren, waarvan twee op hoge resolutie door Planck werden waargenomen, terwijl een derde een oudere afbeelding betreft die door de niet langer operationele IRAS satelliet werd gemaakt. In deze kleuren wordt de hemel gedomineerd door de zwakke gloed van zeer koud stof dat zich op minder dan zo'n 500 lichtjaar van de Aarde bevindt. In de bovenstaande afbeelding komen rode tinten overeen met temperaturen van slechts 10 K (10° boven het absolute nulpunt), terwijl een witte tint op gas van ongeveer 40 K duidt. De roze band, die horizontaal door de onderste helft van de afbeelding loopt, is warm gas dat zich in het vlak van onze Melkweg bevindt. De heldere gebieden herbergen doorgaans dichte moleculaire wolken die zich langzaam onder hun eigen zwaartekracht samentrekken om sterren te vormen, terwijl de zwakkere gebieden voornamelijk diffuus interstellair gas en stof bevatten, welke bekend staan als cirrus. Waarom deze verschillende gebieden ingewikkelde filamentaire vormen delen op zowel grote als kleine schaal is nog onderwerp van onderzoek. Toekomstige studie naar de oorsprong en evolutie van stof kan ons wellicht helpen om de recente geschiedenis van ons Melkwegstelsel te begrijpen, evenals hoe planetaire systemen zoals ons Zonnestelsel werden geboren.

Morgen: verjongde zon


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00