Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

22 Februari 2010
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Melkwegstelselgroep Hickson 31
Credit: NASA, ESA, J. English (U. Manitoba), en het Hubble Heritage Team (STScI / AURA);
Met dank aan: S. Gallagher (U. Western Ontario)

Uitleg: Zullen deze galactische botsingen uiteindelijk resulteren in één enkel, groter, elliptisch stelsel? Dat is heel wel mogelijk, maar dat duurt nog zeker een miljard jaar. Hierboven is een momentopname te zien van het langzaam maar zeker versmelten van meerdere van de dwergstelsels in de compacte groep Hickson 31. Twee van de helderder stelsels verkeren met elkaar in botsing uiterst links, terwijl een uitgerekt melkwegstelsel daarboven met hen verbonden is via een eigenaardige brug van sterren. Nadere inspectie van de bovenstaande afbeelding toont verder dat het heldere due een touw van sterren lijkt te hebben uitgeworpen richting het spiraalstelsel rechts onderaan. Er is geen twijfel dat de afgebeelde melkwegstelsels van Hickson Compacte Groep 31 dwars door elkaar heen zullen vliegen en elkaar daarbij uiteenrijten, waarbij er miljoenen nieuwe sterren zullen worden gevormd waarvan de zwaarste als supernovae zullen ontploffen, en dat duizenden nevels zich zullen vormen om weer te vervlieden, voordat het stof gaat liggen en het uiteindelijke melkwegstelsel, zo'n miljard jaar in de toekomst, tevoorschijn komt. De bovenstaande afbeelding is een composiet van opnamen gemaakt met behulp van de Spitzer Ruimtetelescoop in infrarood licht, de GALEX Ruimtetelescoop in het ultraviolet, en de Hubble Ruimtetelescoop in zichtbaar licht. Hickson 31 meet zo'n 150.000 lichtjaar in doorsnede en bevindt zich op ongeveer 150 miljoen lichtjaar afstand in de richting van het sterrenbeeld Eridanus.

Morgen: schokkende lancering


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00