Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

28 Augustus 2008
Zie Uitleg.  Door uw cursor over de afbeelding te
   bewegen verschijnt een geannoteerde versie. Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Eerste Licht voor de Fermi Ruimtetelescoop
Credit: NASA, DOE, Internationale LAT Team

Uitleg: De Gamma-ray Large Area Space Telescope, op 11 juni gelanceerd om het Heelal op extreem energetische golflengten te verkennen, is inmiddels officieel hernoemt tot de Fermi Gamma-ray Space Telescope ter ere van Nobelprijswinnaar Enrico Fermi (1901–1954), een pionier van de hoge-energie natuurkunde. Na een periode van uitgebreide tests zenden de twee instrumenten van de Fermi Ruimtetelescoop, de Gamma-ray Burst Monitor (GBM) en de Large Area Telescope (LAT) nu regelmatig metingen terug. Fermi's eerste kaart van de hemel in gammastraling, gemaakt met behulp van de LAT, is hierboven in kunstmatige kleuren weergegeven en is een kaart van de hele hemel die kijkt in de richting van het centrum van ons Melkwegstelsel en in een projectie waarin het melkwegvlak over het midden van de afbeelding loopt. Wat er zoal schijnt aan de hemel in gammastraling? Langs het melkwegvlak botst energetische cosmische straling met gas en stof en produceert zo de diffuse gloed in gammastraling. Sterke emissie van rondtollende neutronensterren oftewel pulsars en verre actieve melkwegstelsels die men blazars noemt kunt u identificeren door uw cursor over de kaart te bewegen. Deze opmerkelijke kaart, een voorproefje van toekomstige ontdekkingen, combineert slechts 4 dagen van waarnemingen, maar is equivalent aan een volledig jaar van waarnemingen met het Compton Gamma Observatorium van de jaren '90. De Fermi Ruimtetelescoop is niet alleen in staat om gammaflitsen in de gaten te houden, maar kan dankzij zijn veel grotere gevoeligheid ook dieper in het Heelal op hoge energieën kijken.

Morgen: w 5


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  >

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00