Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

16 December 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Het Holografische Principe
Illustratie Credit & Copyright: E. Winfree, K. Fleischer, A. Barr et al. (Caltech)

Uitleg: Zegt dit plaatje inderdaad meer dan duizend woorden? Volgens het Holographische Principe is de maximale hoeveelheid informatie die je uit deze afbeelding kunt halen ongeveer 3×1065 bits (voor een computer monitor met een typische afmeting). Het, nog onbewezen, Holografische Principe stelt dat er een maximum bestaat aan de hoeveelheid informatie die kan worden bevat door gebieden die grenzen aan een willekeurig oppervlak. Dientengevolge, en tegen de intuïtie indruisend, hangt de hoeveelheid informatie die binnen in een kamer kan worden bevat niet van het volume van die kamer af, maar van het totale oppervlak van de muren die de kamer omgeven. Dit principe is afgeleid van de notie dat de Planck-lengte, de schaallengte waarop quantum mechanische effecten beginnen te domineren over klassieke zwaartekracht, één zijde is van een oppervlakte net groot genoeg om één bit aan informatie te bevatten. Deze limiet werd in 1993 als eerste gepostuleerd door de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Het kan worden afgeleid via generalisaties van schijnbaar ongerelateerde theoriën dat de informatie die bevat wordt door een zwart gat wordt bepaald niet door het omvatte volume maar door het oppervlak van zijn event horizon. De term "holografisch" vindt zijn oorsprong in een analogie met een hologram, waar drie-dimensionale afbeeldingen worden gecreëerd door licht te projecteren door een vlak (twee-dimensionaal) scherm. Wees er overigens op verdacht dat sommige mensen die de bovenstaande afbeelding beschouwen kunnen claimen een theepot te zien, in plaats van 3×1065 bits.

Morgen: maan en ringen


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00