Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

12 September 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Zes Regenbogen Over Noorwegen
Credit & Copyright: Terje O. Nordvik

Uitleg: Heeft u ooit zes regenbogen tegelijkertijd gezien? Ze zijn niet alleen een zeldzaam gezicht — maar ook een puzzel om te begrijpen. De gewone regenboog wordt veroorzaakt door zonlicht dat intern weerkaatst wordt door de achterzijde van vallende regendruppels, terwijl het ook gebroken wordt aan het grensoppervlak tussen lucht en water. Kijk om een regenboog waar te nemen tijdens een regenbui in de tegenovergestelde richting van waar de Zon staat. Deze primaire regenboog vormt de helderste boog van kleur in de bovenstaande afbeelding. Meervoudige interne reflecties binnen waterdruppels veroorzaken soms een secundaire regenboog buiten de eerste, waarin de volgorde van de kleuren is omgekeerd. Precies zo'n secundaire regenboog is uiterst links te zien. Maar heel wat moeilijker te verklaren is de regenboog die hier tussen de primaire en secundaire regenbogen in zichtbaar is. Díe regenboog wordt waarschijnlijk veroorzaakt door zonlicht dat eerst weerkaatst werd door het meertje vóórdat het de verre regendruppels raakt die dat zonlicht in de richting van de waarnemer reflecteren. Elk van deze regenbogen lijkt te worden weerkaatst in het oppervlak van dit kalme meertje hoewel — aangezien de posities van de regenbogen afhangen van de positie van de waarnemer — een net wat verschoven afbeelding van elk van de regenbogen werkelijk op de foto werd gezet.

Morgen: open ruimte


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00