Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

20 Augustus 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Botsing van Clusters Werpt Licht op Raadsel Donkere Materie
Credit: Röntgen: NASA / CXC / Univ. Victoria / A. Mahdavi et al.
Zichtbaar licht/lensmodel: CFHT/ Univ. Victoria / A. Mahdavi et al.

Uitleg: Het staat vast dat enorme clusters van melkwegstelsels botsen in Abell 520, maar astrofysici weten nog niet zeker waarom dat tot gevolg heeft dat de donkere materie zich van de normale materie scheidt. De donkere materie in de bovenstaande composietafbeelding is weergegeven als blauw, en werd bepaald door nauwkeurig te meten hoe de cluster de beeldjes vervormd van veel verder weg gelegen melkwegstelsels. Röntgenstraling van zeer heet gas, een vorm van normale materie en hier weergegeven in rood, werd gemeten met het in een baan rond de Aarde draaiende Chandra Röntgenobservatorium. Individuele melkwegstelsels die gedomineerd worden door normale materie zien er hier geelachtig of wit uit. De gangbare wijsheid is, dat donkere materie en normale materie op dezelfde manier elkaars zwaartekracht voelen, en dus op dezelfde manier verdeeld zouden moeten zijn in Abell 520. Nadere inspectie van de bovenstaande afbeelding toont echter dat de zichtbare melkwegstelsels zich verrassend genoeg niet concentreren waar zich donkere materie bevindt. Eén mogelijk antwoord is, dat het verschil in verdeling wordt veroorzaakt doordat de grote melkwegstelsels een soort zwaartekrachts-katapult effect ondergaan. Een controversiëlere hypothese luidt, dat de donkere materie met zichzelf botst op een niet-gravitationele wijze, die nog niet eerder waargenomen is (men neemt doorgaans aan dat donkere materie alléén aan zwaartekracht onderhevig is). Verdere simulaties en nadere studie van deze cluster zullen wellicht tot een oplossing van dit wetenschapplijke raadsel leiden.

Morgen: roodgloeiende koepel


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00