Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

11 Augustus 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Kosmische Wervelstorm HH 49/50
Credit: J. Bally (Univ. of Colorado) et al., JPL-Caltech, NASA

Uitleg: Deze kosmische wervelstorm, lichtjaren lang, is in werkelijkheid een krachtige straalstroom (jet), gecatalogiseerd als HH (Herbig-Haro) 49/50, welke hier van boven naar beneden door het beeldveld van de Spitzer Ruimtetelescoop blaast. Hoewel bekend is, dat dergelijke energetische straalstromen verband houden met de vorming van jonge sterren, is de exacte oorzaak van de hier zo mooi zichtbare spiralende structuren nog onduidelijk. De sterrenembryo die verantwoordelijk is voor de met een snelheid van 100 km per seconde voortrazende jet valt boven nèt buiten beeld, terwijl de heldere ster nabij het ``uiteinde'' van de jet zich waarschijnlijk gewoon bij toeval op dezelfde gezichtslijn bevindt. In deze kunstmatiggekleurde infrarode afbeelding straalt de tornado infrarood licht uit, doordat de straalstroom omringende stofwolken verhit. De kleurcodering toont een trend van rode tinten bovenaan naar blauwe tinten bij het uiteinde van de wervelwind, wat duidt op een systematische toename van straling op kortere golflengten. Men denkt dat deze trend duidt op een toename in de mate van excitatie van de molekulen naarmate deze zich dichter bij de kop van de jet bevinden, daar waar het voortrazende gas van de jet zich in het interstellaire gas boort. HH 49/50 is op ongeveer 450 lichtjaar afstand te vinden in de Chamaeleon I moleculaire wolk.

Morgen: ga naar buiten vannacht


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00