Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

5 Maart 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Illusie en Evolutie in Cluster van Melkwegstelsels Abell 2667
Credit: NASA, ESA, Jean-Paul Kneib (Laboratoire d'Astrophysique de Marseille), et al.

Uitleg: Wat is er aan de hand met de melkwegstelsels in cluster Abell 2667? Linksboven lijkt een melkwegstelsel in kleine stukjes op te breken, terwijl uiterst rechts een ander stelsel lijkt te worden uitgerekt als een stuk kauwgom. Om te beginnen maken de meeste gelige objecten in de bovenstaande afbeelding, gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, deel uit van een massieve cluster van melkwegstelsels die bekend staat als Abell 2667. De vervorming van het melkwegstelsel linksboven is echt. Doordat het zich door het intracluster medium (het hete ijle gas binnen de cluster) ploegt, "waait" gas uit dit melkwegstelsel weg, wat vervolgens condenseert (samentrekt) en heldere knopen van nieuwe sterren vormt. Deze gedetailleerde opname van het process van ram pressure stripping helpt sterrenkundigen te begrijpen hoe het komt dat zo veel melkwegstelsels in clusters tegenwoordig zo weinig gas bevatten. De vervorming van het melkwegstelsel uiterst rechts is echter een optische illusie. Dit vrijwel normale stelsel bevindt zich in werkelijkheid ver achter de massieve cluster van melkwegstelsels. Licht van dit melkwegstelsel wordt afgebogen door de zwaartekracht van Abell 2667, waardoor het er zo ongeveer net zo uitziet als een ver persoon er uit zou zien wanneer je deze door de bodem of voet van een wijnglas zou observeren. Elk van deze vervormde stelsels biedt belangrijke aanwijzingen over hoe melkwegstelsels en clusters van melkwegstelsels evolueren.

Morgen: boven saturnus


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Phil Newman. Specific rights apply.
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00